Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy
W skrócie: | Prowadzący spotyka się ze specjalistą od różnego rodzaju żurów i zakwasów. Wykorzysta te produkty do przygotowania trzech potraw: zupy rybnej, smażonego dorsza i chrupiących kawałków kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pieczywo na zakwasie było znane już w starożytności. Mieszanka mąki, wody, drożdży i bakterii sprawia, że chleb pięknie rośnie, a upieczony ma lepszy smak, aromat i właściwości odżywcze. Starannie przechowywany zakwas może zachować swoje walory przez wiele lat. Prawdopodobnie właśnie zakwas chlebowy był punktem wyjścia do stworzenia zup na bazie ukiszonej mąki, znanych w Polsce jako żury. Karol Okrasa spotka się z kolegą po fachu, który specjalizuje się w przygotowywaniu różnego rodzaju żurów i zakwasów. Według jego pomysłów przygotuje trzy potrawy: zupę rybną na bazie żuru z mąki żytniej i zamarynowanego dorsza, następnie smażonego dorsza w sosie na bazie zakwasu z kiszonych buraków czerwonych, a na koniec smażone w głębokim oleju chrupiące kawałki kaczki, z dodatkiem cebuli i zielonego groszku, podane w sosie na bazie żurku z mąki żytniej i zakwasu z buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 12:00