Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy
W skrócie: | Prowadzący spotyka się ze specjalistą od różnego rodzaju żurów i zakwasów. Wykorzysta te produkty do przygotowania trzech potraw: zupy rybnej, smażonego dorsza i chrupiących kawałków kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 14 listopada za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
piątek, 15 listopada za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pieczywo na zakwasie było znane już w starożytności. Mieszanka mąki, wody, drożdży i bakterii sprawia, że chleb pięknie rośnie, a upieczony ma lepszy smak, aromat i właściwości odżywcze. Starannie przechowywany zakwas może zachować swoje walory przez wiele lat. Prawdopodobnie właśnie zakwas chlebowy był punktem wyjścia do stworzenia zup na bazie ukiszonej mąki, znanych w Polsce jako żury. Karol Okrasa spotka się z kolegą po fachu, który specjalizuje się w przygotowywaniu różnego rodzaju żurów i zakwasów. Według jego pomysłów przygotuje trzy potrawy: zupę rybną na bazie żuru z mąki żytniej i zamarynowanego dorsza, następnie smażonego dorsza w sosie na bazie zakwasu z kiszonych buraków czerwonych, a na koniec smażone w głębokim oleju chrupiące kawałki kaczki, z dodatkiem cebuli i zielonego groszku, podane w sosie na bazie żurku z mąki żytniej i zakwasu z buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 16:10