Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka
W skrócie: | Wykarmione na żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej je wykorzystać, Karol stworzy zaskakujące wersje zupy mlecznej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wykarmione na bujnych żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej wykorzystać biały płyn pochodzący od miejscowych krów, Karol stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej, którą wielu niezbyt dobrze wspomina z dzieciństwa. Kucharz przygotuje doprawioną masłem zupę mleczną z dodatkiem szparagów i sera. Następnie ugotuje potrawę inspirowaną przepisem na zupę nic, a na koniec zrobi chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja