Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka
W skrócie: | Wykarmione na żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej je wykorzystać, Karol stworzy zaskakujące wersje zupy mlecznej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 18 marca za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 19 marca za 13 dni |
7:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wykarmione na bujnych żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Chcąc jak najlepiej wykorzystać biały płyn pochodzący od miejscowych krów, Karol stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej, którą wielu niezbyt dobrze wspomina z dzieciństwa. Kucharz przygotuje doprawioną masłem zupę mleczną z dodatkiem szparagów i sera. Następnie ugotuje potrawę inspirowaną przepisem na zupę nic, a na koniec zrobi chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:45 i 2 późniejsze emisje