Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety
W skrócie: | Omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI w. Karol przygotuje trzy propozycje tego dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 5 listopada za 3 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
piątek, 15 listopada za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Podobno omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI wieku. Karol przygotuje trzy propozycje tego popularnego dania: piankowy omlet grzybek z konfiturą z wędzonych jabłek, następnie w stylu francuskim, nadziany farszem z pieczonego karmazyna i podsmażonych warzyw, podany z ostrym sosem, na koniec zaś omlet z warzywami w orientalnym stylu, podany z sosem z awokado.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 3 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 listopada 16:10