Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety
W skrócie: | Omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI w. Karol przygotuje trzy propozycje tego dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Podobno omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI wieku. Karol przygotuje trzy propozycje tego popularnego dania: piankowy omlet grzybek z konfiturą z wędzonych jabłek, następnie w stylu francuskim, nadziany farszem z pieczonego karmazyna i podsmażonych warzyw, podany z ostrym sosem, na koniec zaś omlet z warzywami w orientalnym stylu, podany z sosem z awokado.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 21 grudnia 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - niedziela, 22 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja