Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety
W skrócie: | Omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI w. Karol przygotuje trzy propozycje tego dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 18 marca za 12 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Podobno omlety jadali już starożytni Persowie i Rzymianie. Samo słowo omlet pochodzi od francuskiego omelette i znane było już od połowy XVI wieku. Karol przygotuje trzy propozycje tego popularnego dania: piankowy omlet grzybek z konfiturą z wędzonych jabłek, następnie w stylu francuskim, nadziany farszem z pieczonego karmazyna i podsmażonych warzyw, podany z ostrym sosem, na koniec zaś omlet z warzywami w orientalnym stylu, podany z sosem z awokado.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - dziś, 6 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 7 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - sobota, 8 marca 7:45 i 2 późniejsze emisje