Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny
W skrócie: | Prowadzący odwiedza dwie emerytki z okolic Grodziska Mazowieckiego, które rozpoczęły wytwarzanie konfitur z cytryny. Karol zafascynowany niezwykłym specjałem wykorzystuje go w swoich potrawach. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 17 lutego za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 18 lutego za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący odwiedza dwie emerytki z okolic Grodziska Mazowieckiego. Panie postanowiły poświęcić się pasji gotowania i rozpoczęły wytwarzanie konfitur z cytryny. Okazuje się, że ten egzotyczny owoc był doskonale znany na polskich ziemiach już w czasach staropolskich. Karol zafascynowany niezwykłym specjałem postanawia wykorzystać go w swoich potrawach. Kucharz przygotowuje m.in. cytrynową tartę z gruszkami, chili i pieprzem; żołądki gęsie w zupie cytrynowej oraz racuchy dyniowe z cytrynową konfiturą, gruszkami, śmietaną i miętą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 16:10