Okrasa łamie przepisy: Kozie sery w Ogrodzieńcu
W skrócie: | Karol Okrasa jedzie do Ogrodzieńca. Kozie sery i mięso należą do lokalnej tradycji kulinarnej. Przygotuje m.in. makaron z borowikami, dynią i kozim serem oraz placki z serem, pomidorami i szpinakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa rusza do Ogrodzieńca, malowniczej miejscowości położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Od wieków na tym górzystym terenie hodowano kozy, dlatego też kozie mleko i sery oraz koźlina stanowią ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. Razem z szefową kuchni miejscowego hotelu porozmawia o serach kozich. W tym regionie produkuje się wiele ich odmian, niektóre dojrzewają nawet 4 lata, czyli dłużej niż sławny włoski parmezan. Na koniec kucharz przygotuje trzy dania z dodatkiem kozich serów. Rozpocznie od polędwicy z jelenia marynowanej w soli i cukrze oraz podanej z kozim serem. Następnie przygotuje makaron z borowikami, dynią i długo dojrzewającym kozim serem. Na koniec zaserwuje placki z ciecierzycy z kozim serem, pomidorami i szpinakiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje