Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki

Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa przygotuje potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. W menu znajdą się placki ziemniaczane z grzybami, boczek wieprzowy z sosem z marchewki i placuszki z koziego twarożku z konfiturą z jagód.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 19 października
za 5 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 21 października
za 7 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)
piątek, 25 października
za 11 dni
11:35 TVP 1 (z napisami)
sobota, 26 października
za 12 dni
15:25 TVP Polonia (z napisami)
sobota, 26 października
za 12 dni
16:20 TVP HD (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także