Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. W menu znajdą się placki ziemniaczane z grzybami, boczek wieprzowy z sosem z marchewki i placuszki z koziego twarożku z konfiturą z jagód. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 19 października za 5 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
poniedziałek, 21 października za 7 dni |
11:15 | TVP 2 (z napisami) |
piątek, 25 października za 11 dni |
11:35 | TVP 1 (z napisami) |
sobota, 26 października za 12 dni |
15:25 | TVP Polonia (z napisami) |
sobota, 26 października za 12 dni |
16:20 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - dziś, 14 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 14 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - wtorek, 15 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - wtorek, 15 października 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 15 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 16 października 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 16 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - środa, 16 października 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - środa, 16 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - środa, 16 października 19:15 i 1 późniejsza emisja