Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami
W skrócie: | Karol razem z jednym z czołowych polskich szefów kuchni przyrządzi specjał Mazur - kaczkę pieczoną z jabłkami. Następnie poda m.in. roladę z kaczki z kaszą i suszonymi pomidorami oraz bigosek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 14 stycznia za 8 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
wtorek, 14 stycznia za 8 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 15 stycznia za 9 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza na Mazury, by odwiedzić swojego kolegę, jednego z czołowych polskich szefów kuchni. Wspólnie przyrządzą specjał tutejszego regionu - kaczkę pieczoną z jabłkami. Następnie sam, łamiąc tradycyjne przepisy, przyrządzi dania inspirowane XVII-wieczną kuchnią, m.in. roladę z kaczki z kaszą i suszonymi pomidorami oraz bigosek, drobne kawałki mięsa kaczego doprawione orientalnymi przyprawami z kolorową sałatką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 6 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja