Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki

Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Grójec słynie z jabłek. W tych okolicach na dużą skalę uprawia się także borówkę amerykańską. Karol Okrasa przyrządzi m.in. budyń z prażonymi jabłkami i borówkami oraz wędzoną kaczkę z owocami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol wybierze się do Grójca, który słynie z przepysznych, aromatycznych jabłek. Październik to pora ich zbioru. Niewielu ludzi wie, że w tych okolicach na dużą skalę uprawia się także borówkę amerykańską. Prowadzący użyje obu rodzajów owoców do przygotowania ciekawych potraw. Na początek zrobi budyń z prażonymi jabłkami i borówkami. Potem będzie kasza z salsą z borówek i jabłek, a na koniec wędzona w dymie z siana kaczka z jabłkami i borówkami.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także