Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu
W skrócie: | Kucharz wyrusza do starego sadu jabłkowego we wsi Antolka położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Karol Okrasa pokaże, że warto sięgać po pozornie nieprzydatne owoce, tworząc z nich potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 20 lutego za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 21 lutego za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem znany kucharz wyrusza do starego sadu jabłkowego we wsi Antolka położonej w malowniczej części Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Karol Okrasa pokaże, że warto sięgać po pozornie nieprzydatne owoce, tworząc z nich niezwykłe potrawy. Przygotuje zupę ze starych jabłek aromatyzowaną mlekiem kokosowym i przyprawioną chrupiącym boczkiem oraz natką pietruszki. Następnym daniem będzie łosoś pacyficzny marynowany w sfermentowanych jabłkach, a na koniec powstanie szarlotka z kruszonką i pestkami słonecznika pod wędzoną nad ogniskiem bezą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja