Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą
W skrócie: | Imbir to składnik wielu dań, zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Karol Okrasa przygotuje m.in. pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz indyka z bakłażanem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 29 stycznia za 7 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Imbir jest podstawowym składnikiem wielu kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Pojawiał się już w piętnastowiecznych recepturach znalezionych w Malborku oraz w przepisach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. Stanisław Czerniecki pisał o nim bardzo często w "Compendium Ferculorum", pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku, zachęcając do hojnego dodawania tej przyprawy. W XVIII i XIX wieku użytkowanie imbiru było nieco mniejsze, jednak za PRL-u nie wyobrażano sobie bez niego piernika, flaków czy pasztetu. W dzisiejszych sklepach cieszymy się ogromnym wyborem imbiru. Nie brakuje ani suszonego, ani mielonego, ani też marynowanego, idealnego do sushi, czy galangalu, czyli tajskiego imbiru, oraz po prostu świeżych pędów. Karol Okrasa upiecze imbirowy sernik z kasza gryczaną, przyszykuje pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz przygotuje pieczonego indyka z bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja