Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza o świcie w Bory Tucholskie, by znaleźć produkty do swoich dań. Będą to: zupa z grzybów z dynią, śledzie z podgrzybkami i cebulą oraz fileciki z indyka z grzybami leśnymi i serem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Według szacunków około 80 procent naszych rodaków chociaż raz w swoim życiu brało udział w grzybobraniu, z czego ponad połowa robi to w miarę regularnie. Przeciętne polskie gospodarstwo domowe zbiera od 26 do 30 kilogramów grzybów rocznie. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach. Karol Okrasa wyrusza zatem o świcie w Bory Tucholskie, by znaleźć produkty do swoich pysznych dań. Będą to: zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią, śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą oraz fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 19 października 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - niedziela, 20 października 7:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - niedziela, 20 października 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - niedziela, 20 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 października 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 października 19:15 i 1 późniejsza emisja