Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach
W skrócie: | Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw m.in. placka z serem i cebulą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 18 grudnia za 6 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 19 grudnia za 7 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Z kuchni staropolskiej wywodzi się zwyczaj dodawania owoców do potraw z mięs i ryb. Do dziś zachowały się przepisy na kaczkę z jabłkami czy karpia z rodzynkami na wigilię, ale menu przodków pełne było i innych owoców w wersji wytrawnej. Kucharz sięgnie po czereśnie. Wykorzysta je do przygotowania trzech potraw: drożdżowego placka z serem, kindziukiem i cebulą, gęsich wątróbek duszonych z cebulą i miodem pitnym oraz ciepłej sałatki z mięsa gęsich ud, podanej pod sosem zabajone.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 16:15
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - piątek, 13 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja