Okrasa łamie przepisy: Gęś i piwo kozicowe
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się do wsi Wydmusy na Kurpiach. Odwiedzi specjalistkę od lokalnej kuchni, panią Elę. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy do wsi Wydmusy na Kurpiach nieopodal Myszyńca. Odwiedzi panią Elę, która specjalizuje się w kuchni kurpiowskiej. Jej sztandarowym produktem jest piwo kozicowe, a potrawą -gęś gotowana w kiszonej kapuście z prośniankami. Piwo kozicowe sporządza się z owoców jałowca, szyszek chmielowych i miodu, a po kilku dniach leżakowania jest już gotowe do spożycia. Karol pokaże, jak je zrobić w domowych warunkach. Przygotuje też szaszłyki z piersi gęsi marynowane w piwie kozicowym, a także placki z mąki razowej i piwa kozicowego, nadziane sałatką z duszonego mięsa gęsi i sera korycińskiego. Na koniec kucharz przygotuje duszone nogi gęsi w kiszonej kapuście i piwie kozicowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje