Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole
W skrócie: | Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 5 października za 12 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W badaniach przeprowadzonych jeszcze ponad 20 lat temu wyszło na jaw, że aż 70 procent dorosłych Polaków nigdy nie skosztowało gęsi. Dziś ta liczba jest większa, ale nadal kaczka i gęś nieczęsto króluje na polskich stołach. Krajanie najchętniej sięgają po wieprzowinę i kurczaka. W dawnych czasach sprawy miały się zupełnie inaczej. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Wiele przepisów z gęśmi i kaczkami w rolach głównych można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. O tym mięsie pisał m.in. ksiądz Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku. Z kolei w czasach PRL-u gęsi i kaczki przeważnie były produktem eksportowym. Karol Okrasa zachęca, by przypomnieć sobie, jak mięso to dobrze wkomponuje się w różne dania. W tym odcinku proponuje kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną, orientalną sałatkę z kaczki podawaną z warzywami i makaronem, a także zupę pieczarkową z gęsią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 23 września 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 23 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - dziś, 23 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - wtorek, 24 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - wtorek, 24 września 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - wtorek, 24 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 24 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - środa, 25 września 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - środa, 25 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - środa, 25 września 16:10