Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka
W skrócie: | W dawnych czasach mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol Okrasa zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 25 listopada za 4 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 26 listopada za 5 dni |
7:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przed pojawieniem się ziemniaka w jadłospisie naszych przodków królowały kasze i rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soczewica. Mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate, które są bogate w białka, witaminy i składniki mineralne. Pokaże, jak przygotować smażone pyzy z fasolowego ciasta, gulasz cielęcy z fasolą białą i czarną, a także fasolową sałatkę wzorowaną na sałatce ziemniaczanej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja