Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku
W skrócie: | Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 11 marca za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa. Kucharza szczególnie zainteresują obiekty związane z kulinariami np. powstałe pod koniec XIX wieku specjalne szklarnie do uprawy egzotycznych owoców i warzyw. Hodowano tu ananasy, winogrona, karczochy czy kasztany jadalne. Karol zainspiruje się dawnymi przysmakami i przygotuje wyśmienite potrawy z ich dodatkiem. Wśród nich znajdą się m.in. zrazy z dzika w sosie z ananasa z wytrawną ananasową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - dziś, 26 lutego 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 26 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 26 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 26 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 28 lutego 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 28 lutego 16:10