Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach
W skrócie: | Kucharz przybliży widzom dorsza w różnych formach - świeżego, solonego i wędzonego. Przygotuje między innymi kawałki ryby zapieczone w cieście naleśnikowym oraz bigos. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 22 listopada za 8 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiaj ryby są bez problemu dostępne w całym kraju. Sto lat temu mieszkańcy gór mogli tylko pomarzyć o świeżym dorszu, za to doskonale znali jego soloną i suszoną wersję zwaną sztokfiszem. Kucharz przybliży widzom dorsza w różnych formach - świeżego, solonego, wędzonego - obecnego w beskidzkiej tradycji kulinarnej. Przygotuje kawałki dorsza zapieczone w cieście naleśnikowym z kapustą kiszoną i porem, bigos z ziemniakami, cebulą, wędzonym boczkiem i solonym dorszem oraz omlet z ziemniakami i wędzonym dorszem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 14 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - piątek, 15 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 16 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja