Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów
W skrócie: | Karol zaprezentuje konfiturę z niedojrzałych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Kucharz ugotuje potrawy z jej dodatkiem - comberki jagnięce, lody z kawą zbożową oraz placki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 16 kwietnia za 3 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprezentuje oryginalny i rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Powstaje ona z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Samo przygotowanie trwa około ośmiu dni, ale by nadawała się do spożycia, potrzeba jeszcze nawet kilku lat macerowania. O technice przyrządzania konfitury opowie specjalista. Karol natomiast ugotuje wyborne potrawy z jej dodatkiem. Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową oraz placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 13 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - poniedziałek, 14 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 12:00