Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów
W skrócie: | Karol zaprezentuje konfiturę z niedojrzałych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Kucharz ugotuje potrawy z jej dodatkiem - comberki jagnięce, lody z kawą zbożową oraz placki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 20 marca za 11 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 21 marca za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprezentuje oryginalny i rzadki przysmak - konfiturę z zielonych orzechów. Powstaje ona z niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich zbieranych na przełomie czerwca i lipca. Samo przygotowanie trwa około ośmiu dni, ale by nadawała się do spożycia, potrzeba jeszcze nawet kilku lat macerowania. O technice przyrządzania konfitury opowie specjalista. Karol natomiast ugotuje wyborne potrawy z jej dodatkiem. Będą comberki jagnięce w salsie z rukoli i konfitury z zielonych orzechów, lody z kawą zbożową oraz placki z ziemniaków i sera z orzechową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 9 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 16:10