Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół
W skrócie: | Tematem odcinka są sosy ze świeżych ziół. Karol Okrasa przybliża ich rolę w tradycyjnej i współczesnej kuchni. Przygotowuje sałatkę z dorsza z sosem z kolendry oraz pierś kurczaka z bazylią. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 15 kwietnia za 6 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka będą sosy ze świeżych ziół. Karol zaprasza widzów do szklarni, gdzie królują roślinne przyprawy tak niezbędne w tradycyjnej i współczesnej kuchni. W starych polskich recepturach z XVI wieku opisywane były ziołowe sosy nazywane szałsze. Takie marynaty doskonale pasują do ciepłych i zimnych potraw, nadając im bogatszych walorów smakowych. Zioła znane są także ze swoich leczniczych właściwości. Mistrz kuchni zaproponuje trzy wariacje z ziołami w roli głównej. Przygotuje sałatkę ze świeżego dorsza z sosem z kolendry i jabłka, rybę pieczoną w boczku z salsą z orzechów i mięty oraz pierś kurczaka z sosem ze świeżej bazylii w towarzystwie pierożków ze szpinaku i czerwonej fasoli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja