Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki
W skrócie: | Karol wykorzysta wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Przygotuje śledzie z grzybami i salsą, słodkie pierogi oraz jagnięcy gulasz na karmelowym piwie i czerwonym winie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 21 lutego za 12 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wykorzysta w dzisiejszym gotowaniu wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Specjał ten został wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym. Szczególnie chętnie kupowany jest w okresie Bożego Narodzenia. Nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska odnosi się do wsi Sechna, gdzie jest tradycyjnie wytwarzana od XVIII wieku. Kucharz przygotuje śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki, słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, a także jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - wczoraj, 8 lutego 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 9 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 10 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje