Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki
W skrócie: | Karol wykorzysta wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Przygotuje śledzie z grzybami i salsą, słodkie pierogi oraz jagnięcy gulasz na karmelowym piwie i czerwonym winie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 19 stycznia za 11 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wykorzysta w dzisiejszym gotowaniu wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Specjał ten został wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym. Szczególnie chętnie kupowany jest w okresie Bożego Narodzenia. Nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska odnosi się do wsi Sechna, gdzie jest tradycyjnie wytwarzana od XVIII wieku. Kucharz przygotuje śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki, słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, a także jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - dziś, 8 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 8 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 8 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja