Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki
W skrócie: | Karol wykorzysta wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Przygotuje śledzie z grzybami i salsą, słodkie pierogi oraz jagnięcy gulasz na karmelowym piwie i czerwonym winie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wykorzysta w dzisiejszym gotowaniu wędzoną śliwkę z Beskidu Wyspowego, zwaną suską sechlońską. Specjał ten został wpisany na europejską listę produktów o chronionym pochodzeniu geograficznym. Szczególnie chętnie kupowany jest w okresie Bożego Narodzenia. Nazwa suska oznacza ususzoną i uwędzoną śliwkę, zaś określenie sechlońska odnosi się do wsi Sechna, gdzie jest tradycyjnie wytwarzana od XVIII wieku. Kucharz przygotuje śledzie z grzybami i salsą z wędzonej śliwki, słodkie pierogi z wędzonymi śliwkami i masłem piernikowym, a także jagnięcy gulasz z wędzoną śliwką na karmelowym piwie i czerwonym winie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje