Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki
W skrócie: | Goszczący w Nieborowie Karol Okrasa przybliży historię cytrusów w polskiej kuchni. Przygotuje mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza i cytrusowy ryż z kurczakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 15 kwietnia za 6 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 16 kwietnia za 7 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Starej Oranżerii przy pałacu w Nieborowie Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. W XVI i XVII wieku europejscy kupcy przywozili z zamorskich krain wiele egzotycznych sadzonek. Jednoczesny technologiczny rozwój, zwłaszcza we Włoszech, produkcji płaskiego szkła przyczynił się do powstawania oranżerii. Jedną z najsłynniejszych była ta znajdująca się przy pałacu w Wersalu. Również w naszym kraju zaczęto wznosić tego typu budowle. Starą Pomarańczarnię w Łazienkach Królewskich wzniesiono w latach 1786-1788 według projektu Dominika Merliniego. Z XVII wieku pochodzą polskie przepisy z użyciem pomarańczy z rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworu Radziwiłłów. Karol Okrasa wspólnie z pracownicą muzeum w Nieborowie oprowadzi widzów po tamtejszej oranżerii. Przygotuje również mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza w maślanym sosie pomarańczowo-kaparowym oraz cytrusowy ryż z kurczakiem i mandarynkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - czwartek, 10 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja