Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety
W skrócie: | Kucharz przygotuje trzy kotlety - panierowane z polędwiczki wieprzowej z makaronem z warzyw; stek z antrykotu z kością, podany z pieczonymi porami i konfiturą z cebuli oraz kotlety z jajek z grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 4 grudnia za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz wyrusza do Kotliny Kłodzkiej, by w malowniczych, jesiennych okolicznościach przyrody przygotować trzy różne kotlety - panierowane kotleciki z polędwiczki wieprzowej z kolorowym "makaronem" z warzyw; stek z wołowego antrykotu z kością (tzw. tomahawk), podany z pieczonymi porami i konfiturą z cebuli oraz kotlety z jajek z grzybami w panierce z grzanek. Przy okazji przypomina widzom, jaka jest historia tych potraw w naszym kraju.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja