Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, w którym znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Spróbuje odtworzyć smaki z tego okresu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, gdzie znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Kucharz spróbuje odtworzyć smaki z tego właśnie okresu. W tym celu sięgnie po dawne krzemienne narzędzia, których używali przodkowie człowieka. Dziś w menu pieczony nad ogniem udziec jagnięcy w ziołach i czerwonym winie, szaszłyki z wątróbki cielęcej w pikantnym sosie pieczone na rozgrzanym kamieniu oraz kasza gryczana z podrobami drobiowymi i suszonymi owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 16:10