Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, w którym znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Spróbuje odtworzyć smaki z tego okresu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 1 kwietnia za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza rezerwat archeologiczny Krzemionki Opatowskie, gdzie znajduje się zespół neolitycznych kopalni krzemienia pasiastego. Kucharz spróbuje odtworzyć smaki z tego właśnie okresu. W tym celu sięgnie po dawne krzemienne narzędzia, których używali przodkowie człowieka. Dziś w menu pieczony nad ogniem udziec jagnięcy w ziołach i czerwonym winie, szaszłyki z wątróbki cielęcej w pikantnym sosie pieczone na rozgrzanym kamieniu oraz kasza gryczana z podrobami drobiowymi i suszonymi owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Zielona kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 20 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - piątek, 21 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja