Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku
W skrócie: | Autor odwiedza opactwo w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło czy trzodę chlewną. Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 28 stycznia za 6 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 29 stycznia za 7 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Autor programu odwiedza pochodzące z końca XII wieku opactwo cysterskie w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło i trzodę chlewną, budowali młyny czy kuźnie wodne i browary. To przedstawiciele tego zakonu 800 lat temu rozpoczęli hodowlę karpia w Polsce. W Starachowicach założyli pierwszą hutę zajmującą się wytopem żelaza. Cystersi wnieśli również niemały wkład w sztukę kulinarną. Karol przygotuje dziś trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja