Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku
W skrócie: | Autor odwiedza opactwo w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło czy trzodę chlewną. Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 26 kwietnia za 11 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Autor programu odwiedza pochodzące z końca XII wieku opactwo cysterskie w Wąchocku. Cystersi zakładali sady, warzywniki, stawy rybne, uprawiali zioła, hodowali bydło i trzodę chlewną, budowali młyny czy kuźnie wodne i browary. To przedstawiciele tego zakonu 800 lat temu rozpoczęli hodowlę karpia w Polsce. W Starachowicach założyli pierwszą hutę zajmującą się wytopem żelaza. Cystersi wnieśli również niemały wkład w sztukę kulinarną. Karol przygotuje dziś trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 16:10