Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara
W skrócie: | Kucharz zawita na Żuławy, by przyjrzeć się pracy współczesnych piwowarów. Przygotuje między innymi chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym oraz rybę w sosie chmielowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 19 listopada dziś |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz zawita na Żuławy, by przyjrzeć się pracy współczesnych piwowarów. Początki warzenia piwa w tym rejonie sięgają kilkuset lat wstecz. Przywilej ten mieli również chłopi, nie jak na innych terenach tylko klasztory, dwory i miasta. Kiedyś zupę piwną jadano na śniadanie. Dodawano do niej ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier czy miód. Karol w swojej kuchni wykorzysta dziś piwne półprodukty, takie jak brzeczka, słodowany jęczmień czy chmiel. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 19 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - środa, 20 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja