Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja

Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. Karol Okrasa przygotuje pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 15 marca
za 5 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 17 marca
za 7 dni
11:15 TVP 2
piątek, 21 marca
za 11 dni
11:35 TVP 1 (z napisami)
sobota, 22 marca
za 12 dni
15:25 TVP Polonia
sobota, 22 marca
za 12 dni
16:20 TVP HD

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. W ostatnich czasach wielu szefów kuchni na nowo odkryło jej zalety w aromatyzowaniu potraw. Służą do tego zarówno drobno starty, twardy korzeń tej rośliny, jak i gotowe, bardzo ciemne, prawie czarne ekstrakty czy cukierki z lukrecji. Karol Okrasa przygotuje tym razem pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. Druga potrawa to duszone w czerwonym winie i lukrecji delikatne policzki wieprzowe podane z plackami z uparowanych ziemniaków. Trzecim daniem będą gotowane w winie gruszki podane w winnym sosie z lukrecją i orzechami oraz polskim serem z niebieską pleśnią.

Twórcy (pokaż wszystkich)