Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja
W skrócie: | Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. Karol Okrasa przygotuje pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 15 marca za 5 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
poniedziałek, 17 marca za 7 dni |
11:15 | TVP 2 |
piątek, 21 marca za 11 dni |
11:35 | TVP 1 (z napisami) |
sobota, 22 marca za 12 dni |
15:25 | TVP Polonia |
sobota, 22 marca za 12 dni |
16:20 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. W ostatnich czasach wielu szefów kuchni na nowo odkryło jej zalety w aromatyzowaniu potraw. Służą do tego zarówno drobno starty, twardy korzeń tej rośliny, jak i gotowe, bardzo ciemne, prawie czarne ekstrakty czy cukierki z lukrecji. Karol Okrasa przygotuje tym razem pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. Druga potrawa to duszone w czerwonym winie i lukrecji delikatne policzki wieprzowe podane z plackami z uparowanych ziemniaków. Trzecim daniem będą gotowane w winie gruszki podane w winnym sosie z lukrecją i orzechami oraz polskim serem z niebieską pleśnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 10 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - wtorek, 11 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja