Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja
W skrócie: | Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. Karol Okrasa przygotuje pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony lukrecji, substancji do 50 razy słodszej od cukru. W ostatnich czasach wielu szefów kuchni na nowo odkryło jej zalety w aromatyzowaniu potraw. Służą do tego zarówno drobno starty, twardy korzeń tej rośliny, jak i gotowe, bardzo ciemne, prawie czarne ekstrakty czy cukierki z lukrecji. Karol Okrasa przygotuje tym razem pieczonego na ognisku pstrąga podanego z palonym masłem i lukrecją oraz świeżą sałatką z kopru włoskiego. Druga potrawa to duszone w czerwonym winie i lukrecji delikatne policzki wieprzowe podane z plackami z uparowanych ziemniaków. Trzecim daniem będą gotowane w winie gruszki podane w winnym sosie z lukrecją i orzechami oraz polskim serem z niebieską pleśnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 15 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 16 kwietnia 16:10