Okrasa łamie przepisy: Staropolski post
W skrócie: | Dawni Polacy przestrzegali postów. Oprócz mięsa nie można było jeść także mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były produkty roślinne i ryby. Do dziś zachowały się receptury na postne potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 27 listopada za 6 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 28 listopada za 7 dni |
7:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dawni Polacy bardzo rygorystycznie przestrzegali postów. Oprócz mięsa nie można było jeść także mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były jedynie produkty roślinne i ryby. Do dziś zachowały się receptury na niektóre postne potrawy: masło lub śmietanę z migdałów czy "jaja" do zup wykonywane z mięsa ryb. Inspirując się podobnymi przepisami, Karol przygotuje ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsza z makaronem z dyni podanego z wegańskim majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja