Okrasa łamie przepisy: Staropolski post
W skrócie: | Dawni Polacy przestrzegali postów. Oprócz mięsa nie można było jeść także mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były produkty roślinne i ryby. Do dziś zachowały się receptury na postne potrawy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 16 kwietnia dziś |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 17 kwietnia jutro |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dawni Polacy bardzo rygorystycznie przestrzegali postów. Oprócz mięsa nie można było jeść także mleka, śmietany, masła oraz jaj. Dozwolone były jedynie produkty roślinne i ryby. Do dziś zachowały się receptury na niektóre postne potrawy: masło lub śmietanę z migdałów czy "jaja" do zup wykonywane z mięsa ryb. Inspirując się podobnymi przepisami, Karol przygotuje ser z orzechów nerkowca, pasztet z orzechów włoskich, pieczarek i warzyw oraz dorsza z makaronem z dyni podanego z wegańskim majonezem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja