Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się na Żuławy. Ziemie te zagospodarowali osadnicy holenderscy - głównie mennonici. Karol poszuka kulinarnych śladów ich działalności. Kucharz zrobi m.in. kolorową kanapkę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 20 stycznia za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 21 stycznia za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wybiera się w podróż na Żuławy. Ta bagnista i zalewana przez wody Wisły i Bałtyku kraina długo opierała się próbom kolonizacji. Chcieli ją zająć m.in. Krzyżacy. Ziemie zagospodarowali dopiero osadnicy holenderscy - głównie mennonici. Prześladowani w swojej ojczyźnie, na terenie dawnej Rzeczpospolitej byli mile widziani, ponieważ potrafili wykorzystywać tereny zalewowe. Stworzyli nowoczesne sieci kanałów, meliorując bagniska. Później osadnicy ci, zwani Olędrami, mieszkali wzdłuż Wisły, dostarczając na lokalne rynki mleko, śmietanę, masło, sery i warzywa. Karol poszuka kulinarnych śladów ich działalności. Poza tym podróżnik przygotuje trzy dania. Najpierw zrobi kolorową kanapkę z pieczonym kurczakiem i sałatką pomidorową. Następnie zajmie się kurczakiem w maśle i przyprawach korzennych ze słodkimi frytkami - posiłkiem inspirowanym przepisem Stanisława Czernieckiego z 1682 roku na kapłona po holendersku. Ostatnią potrawą będzie dorsz zapiekany w sosie pomidorowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 8 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - czwartek, 9 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - piątek, 10 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja