Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się na Żuławy. Ziemie te zagospodarowali osadnicy holenderscy - głównie mennonici. Karol poszuka kulinarnych śladów ich działalności. Kucharz zrobi m.in. kolorową kanapkę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wybiera się w podróż na Żuławy. Ta bagnista i zalewana przez wody Wisły i Bałtyku kraina długo opierała się próbom kolonizacji. Chcieli ją zająć m.in. Krzyżacy. Ziemie zagospodarowali dopiero osadnicy holenderscy - głównie mennonici. Prześladowani w swojej ojczyźnie, na terenie dawnej Rzeczpospolitej byli mile widziani, ponieważ potrafili wykorzystywać tereny zalewowe. Stworzyli nowoczesne sieci kanałów, meliorując bagniska. Później osadnicy ci, zwani Olędrami, mieszkali wzdłuż Wisły, dostarczając na lokalne rynki mleko, śmietanę, masło, sery i warzywa. Karol poszuka kulinarnych śladów ich działalności. Poza tym podróżnik przygotuje trzy dania. Najpierw zrobi kolorową kanapkę z pieczonym kurczakiem i sałatką pomidorową. Następnie zajmie się kurczakiem w maśle i przyprawach korzennych ze słodkimi frytkami - posiłkiem inspirowanym przepisem Stanisława Czernieckiego z 1682 roku na kapłona po holendersku. Ostatnią potrawą będzie dorsz zapiekany w sosie pomidorowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 12:00