Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół
W skrócie: | Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Przygotuje tym razem bliny z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 9 kwietnia za 7 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 10 kwietnia za 8 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Został on przywieziony do Europy z Ameryki po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Obecną nazwę nadali mu Francuzi. W 1613 roku Paryż odwiedzili członkowie plemienia Indian Tupinamba, co wywołało niemałą sensację. Ponieważ w tym samym czasie dotarł zza Atlantyku także i topinambur, nazwy plemienia użyto do nazwania nowej rośliny. Rozpowszechniła się ona na Starym Kontynencie szybciej niż ziemniak. Topinambur był chętnie jadany, ale potem zniknął z naszych talerzy na długo. Leśnicy wiedzieli, że bardzo smakuje dzikom i jeleniom. Od niedawna wraca powoli na polskie stoły. Karol Okrasa przygotuje tym razem bliny z topinamburu z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego z topinamburem, podanego z salsą z tej rośliny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 2 kwietnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - czwartek, 3 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja