Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże, jak zrywać duże, białe kwiatostany czarnego bzu. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Początek czerwca to czas, kiedy krzewy czarnego bzu są obsypane pięknymi, charakterystycznymi kwiatami. W kuchni wykorzystuje się zarówno zbierane wiosną pęki, jaki i dostępne jesienią owoce. Można z nich robić syropy, nalewki, napoje oraz wykorzystywać do aromatyzowania ciast i deserów. Karol pokaże na początku, jak zrywać duże, białe kwiatostany zwane baldachami. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - wczoraj, 4 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:45