Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
W skrócie: | Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII w. w podręczniku medycyny tybetańskiej. Karol Okrasa zaproponuje m.in. okonia z dodatkiem owoców tego krzewu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 8 kwietnia za 8 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 9 kwietnia za 9 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 31 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - wtorek, 1 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - środa, 2 kwietnia 16:10