Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
W skrócie: | Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII w. w podręczniku medycyny tybetańskiej. Karol Okrasa zaproponuje m.in. okonia z dodatkiem owoców tego krzewu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 29 listopada za 6 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 2 grudnia za 9 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 23 listopada 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - niedziela, 24 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 listopada 12:00