Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski
W skrócie: | W tym odcinku Karol Okrasa przygotuje dania z sosem holenderskim w różnych wariantach. Będą to stek z dyni, smażona makrela z ziołową salsą oraz pieczona bułka z sałatką z kurczaka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 3 stycznia za 4 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Odcinek poświęcony jednemu z najbardziej znanych sosów, przyrządzanemu na bazie sklarowanego masła, żółtek, cytryny, białego wina lub octu winnego. Słynny francuski szef kuchni Auguste Escoffier zaliczył sos holenderski do piątki najważniejszych bazowych sosów, z których powstają wszelkie inne warianty. W eleganckiej kuchni polskiej XIX i XX wieku sosy holenderskie towarzyszyły młodym jarzynom, w szczególności szparagom, jajkom po benedyktyńsku czy daniom z ryb. Karol Okrasa przygotuje tym razem: stek z dyni z orzechowym sosem holenderskim, smażoną makrelę z ziołową salsą i sosem holenderskim na palonym maśle oraz pieczoną bułkę z sałatką z kurczaka i konopnym sosem holenderskim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 30 grudnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 30 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 30 grudnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - wtorek, 31 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 6:50
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - środa, 1 stycznia 15:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - czwartek, 2 stycznia 11:35 i 2 późniejsze emisje