Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością
W skrócie: | W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 10 grudnia za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 11 grudnia za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przytłoczeni obowiązkami ludzie przeważnie sięgają po pozbawione kości i skóry filety. Chodzi wszak o to, by jak najszybciej przyrządzić coś dobrego do jedzenia. Dawniej standardem było pieczenie sporych kawałków mięsa z kośćmi. Nie bez powodu, jak się okazuje. Kość - podobnie jak tłuszcz - jest bardzo dobrym nośnikiem smaku, a w dodatku dzięki niej mięso staje się. Dla niektórych kość może stanowić rarytas sama w sobie. W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu, udekorowany marchwią z masłem ziołowym i goleń wołowa w sosie z tłuczonymi ziemniakami ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - sobota, 30 listopada 8:05