Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością
W skrócie: | W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 28 kwietnia za 12 dni |
16:10 | TVP HD |
wtorek, 29 kwietnia za 13 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Przytłoczeni obowiązkami ludzie przeważnie sięgają po pozbawione kości i skóry filety. Chodzi wszak o to, by jak najszybciej przyrządzić coś dobrego do jedzenia. Dawniej standardem było pieczenie sporych kawałków mięsa z kośćmi. Nie bez powodu, jak się okazuje. Kość - podobnie jak tłuszcz - jest bardzo dobrym nośnikiem smaku, a w dodatku dzięki niej mięso staje się. Dla niektórych kość może stanowić rarytas sama w sobie. W tym odcinku Karol Okrasa wyjaśnia, jak przygotować smakowite, miękkie mięso z kością. Pokazuje, jak zabezpieczyć je przed utratą smaku. Przed kamerami przygotuje stek wołowy z antrykotu, udekorowany marchwią z masłem ziołowym i goleń wołowa w sosie z tłuczonymi ziemniakami ze śmietaną i orzechami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - piątek, 18 kwietnia 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - piątek, 18 kwietnia 12:00