Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta

Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta

magazyn kulinarny Polska 2022   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko- Częstochowską. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie zgłębi historię tamtejszych wypieków. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną. Prowadzący weźmie na tapet grykę, która podobno była uprawiana w Indiach już cztery tysiące lat temu. Kucharz przygotuje zupę z kaszą i selerem, placki ze smażoną makrelą oraz tosty z serowym beszamelem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także