Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta
W skrócie: | Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko- Częstochowską. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 18 lutego za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie zgłębi historię tamtejszych wypieków. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną. Prowadzący weźmie na tapet grykę, która podobno była uprawiana w Indiach już cztery tysiące lat temu. Kucharz przygotuje zupę z kaszą i selerem, placki ze smażoną makrelą oraz tosty z serowym beszamelem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - dziś, 5 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie - magazyn kulinarny - czwartek, 6 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 11:35 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - piątek, 7 lutego 16:10