Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach
W skrócie: | Karol Okrasa zaproponuje śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem, podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Chrupiące, wypiekane w specjalnych formach ciastka, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy konfiturą, najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem. Pierwszy znany nam przepis na ciasto do gofrów pochodzi z XIV-wiecznego francuskiego manuskryptu "Le Menagier de Paris" czyli "Gospodarz paryski". Na początku XX wieku w Ameryce stworzono pierwszą elektryczną maszynę do gofrów. Dziś najpopularniejsze w Polsce są belgijskie - lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Mimo że nam kojarzą się one głównie z deserami, to na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles, czyli gofry podane z panierowanym kurczakiem. Karol Okrasa zaproponuje dzisiaj śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. Ostatnia propozycja to gofry z marynowaną na orientalny sposób piersią z kaczki z piklowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 10 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 11 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięsne przysmaki... z warzyw - magazyn kulinarny - sobota, 12 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Włoszczyzna na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 12 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - sobota, 12 kwietnia 8:05 i 1 późniejsza emisja