Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kamienia
W skrócie: | Kulinarna podróż na Dolny Śląsk. Nad brzegiem Odry Karol Okrasa przygotuje dania inspirowane łemkowską kuchnią. Pierwsze to zupa z zakwasu owsianego. Drugą propozycją jest dorsz z dodatkiem mastyło. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol Okrasa zabierze widzów na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Ponad 30% mieszkańców stanowią tam potomkowie Łemków, przywiezionych w końcu lat czterdziestych XX wieku w ramach akcji Wisła. Oprócz skromnego dobytku przywieźli oni ze sobą także rodzinne przepisy. Jedną z najbardziej znanych potraw łemkowskich jest kiesełycia, czyli zupa z zakwasu przygotowanego na mące owsianej lub płatkach. Pojawia się na wigilijnym stole oraz podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Innym przysmakiem jest mastyło, czyli rodzaj słonego budyniu z jajek, mąki, mleka i masła. Nad brzegiem Odry Karol przygotuje dwie potrawy inspirowane łemkowską kuchnią. Pierwszą jest kwaśna zupa z zakwasu owsianego inspirowana kiesełycią grzybową. Druga propozycja to dorsz zapiekany z dodatkiem mastyło podany z aromatyczną z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Hutnicza rewolucja w polskiej kuchni - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 8:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 15:00
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - sobota, 26 kwietnia 16:20 i 2 późniejsze emisje