Okrasa łamie przepisy: Polskie steki po amerykańsku
W skrócie: | Karola Okrasa odwiedza hodowcę bydła szkockiej rasy wyżynnej, którego mięso uwielbia brytyjska królowa. Dzieli się przepisami m.in. na duszone w piwie policzki wołowe i soczyste steki z antrykotu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karola Okrasa odwiedza hodowcę krów z miejscowości Zastawno niedaleko Elbląga. Posiada on m.in. okazy bydła szkockiej rasy wyżynnej, którego mięso uwielbia brytyjska królowa Elżbieta II. Na miejscu mistrz kuchni sprawdza, czy z wyhodowanej w Polsce wołowiny można przygotować smaczne steki. Dzieli się przepisami na duszone w piwie policzki wołowe, soczyste i kruche steki z antrykotu pieczone na ogniu oraz na kanapkę z sałatami, pieczoną papryką i stekiem bavette.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - wczoraj, 26 kwietnia 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje