Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu
W skrócie: | Majonez w Polsce znany jest od 200 lat, a na szeroką skalę wytwarza się go od 60. Karol Okrasa przygotuje dania mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 27 kwietnia za 11 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem prowadzący program opowie o popularnym sosie do sałatek warzywnych czy jaj, złożonym z oliwy bądź oleju, żółtek i octu. Majonez pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, niektórzy twierdzą, że powstał w mieście Mahón na Minorce. Podobno w XVIII wieku mieszkańcy przygotowali ten sos, nazywając go salsa mahonesa, z okazji festynu na część Francuzów, którzy odbili wyspę z rąk Brytyjczyków. W Polsce znany jest od 200 lat, jednak na szeroką skalę wytwarza się go dopiero od 60. Na półki sklepowe zaczął trafiać z wytwórni spółdzielczej w Kielcach. Karol przygotuje trzy różne dania - mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - dziś, 16 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 17 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja