Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu
W skrócie: | Majonez w Polsce znany jest od 200 lat, a na szeroką skalę wytwarza się go od 60. Karol Okrasa przygotuje dania mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 3 czerwca dziś |
8:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem prowadzący program opowie o popularnym sosie do sałatek warzywnych czy jaj, złożonym z oliwy bądź oleju, żółtek i octu. Majonez pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, niektórzy twierdzą, że powstał w mieście Mahón na Minorce. Podobno w XVIII wieku mieszkańcy przygotowali ten sos, nazywając go salsa mahonesa, z okazji festynu na część Francuzów, którzy odbili wyspę z rąk Brytyjczyków. W Polsce znany jest od 200 lat, jednak na szeroką skalę wytwarza się go dopiero od 60. Na półki sklepowe zaczął trafiać z wytwórni spółdzielczej w Kielcach. Karol przygotuje trzy różne dania - mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 3 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - wtorek, 4 czerwca 16:10