Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu

Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Majonez w Polsce znany jest od 200 lat, a na szeroką skalę wytwarza się go od 60. Karol Okrasa przygotuje dania mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tym razem prowadzący program opowie o popularnym sosie do sałatek warzywnych czy jaj, złożonym z oliwy bądź oleju, żółtek i octu. Majonez pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, niektórzy twierdzą, że powstał w mieście Mahón na Minorce. Podobno w XVIII wieku mieszkańcy przygotowali ten sos, nazywając go salsa mahonesa, z okazji festynu na część Francuzów, którzy odbili wyspę z rąk Brytyjczyków. W Polsce znany jest od 200 lat, jednak na szeroką skalę wytwarza się go dopiero od 60. Na półki sklepowe zaczął trafiać z wytwórni spółdzielczej w Kielcach. Karol przygotuje trzy różne dania - mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także