Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu
W skrócie: | Majonez w Polsce znany jest od 200 lat, a na szeroką skalę wytwarza się go od 60. Karol Okrasa przygotuje dania mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 29 stycznia za 7 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 30 stycznia za 8 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem prowadzący program opowie o popularnym sosie do sałatek warzywnych czy jaj, złożonym z oliwy bądź oleju, żółtek i octu. Majonez pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, niektórzy twierdzą, że powstał w mieście Mahón na Minorce. Podobno w XVIII wieku mieszkańcy przygotowali ten sos, nazywając go salsa mahonesa, z okazji festynu na część Francuzów, którzy odbili wyspę z rąk Brytyjczyków. W Polsce znany jest od 200 lat, jednak na szeroką skalę wytwarza się go dopiero od 60. Na półki sklepowe zaczął trafiać z wytwórni spółdzielczej w Kielcach. Karol przygotuje trzy różne dania - mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 22 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja