Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół
W skrócie: | Pasternak to krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i zdrowy. Prowadzący przygotuje między innymi placki z tego warzywa z wędzonym węgorzem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 25 lutego za 3 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz wraca do zapomnianego dziś warzywa, jakim jest pasternak. To krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i słodki, a przy tym zdrowy - zawiera dużo potasu i fosforu. Kiedyś w Polsce był często jadany, gdyż rósł dziko. Nadal lubią go w krajach anglosaskich, w Niemczech i we Francji. Prowadzący przygotuje placki z pasternaku z wędzonym węgorzem, wołowy gulasz z kapustą kiszoną i pasternakiem oraz pieczony pasternak z sosem z fig i maku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - dziś, 22 lutego 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - niedziela, 23 lutego 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby nad Bugiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 24 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja