Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół
W skrócie: | Pasternak to krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i zdrowy. Prowadzący przygotuje między innymi placki z tego warzywa z wędzonym węgorzem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz wraca do zapomnianego dziś warzywa, jakim jest pasternak. To krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i słodki, a przy tym zdrowy - zawiera dużo potasu i fosforu. Kiedyś w Polsce był często jadany, gdyż rósł dziko. Nadal lubią go w krajach anglosaskich, w Niemczech i we Francji. Prowadzący przygotuje placki z pasternaku z wędzonym węgorzem, wołowy gulasz z kapustą kiszoną i pasternakiem oraz pieczony pasternak z sosem z fig i maku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 7:55
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 11:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 18:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja