Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół
W skrócie: | Pasternak to krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i zdrowy. Prowadzący przygotuje między innymi placki z tego warzywa z wędzonym węgorzem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 25 stycznia za 4 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
czwartek, 30 stycznia za 9 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 31 stycznia za 10 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz wraca do zapomnianego dziś warzywa, jakim jest pasternak. To krewny selera, choć z wyglądu przypomina korzeń pietruszki. Jest smaczny, aromatyczny i słodki, a przy tym zdrowy - zawiera dużo potasu i fosforu. Kiedyś w Polsce był często jadany, gdyż rósł dziko. Nadal lubią go w krajach anglosaskich, w Niemczech i we Francji. Prowadzący przygotuje placki z pasternaku z wędzonym węgorzem, wołowy gulasz z kapustą kiszoną i pasternakiem oraz pieczony pasternak z sosem z fig i maku.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 21 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - środa, 22 stycznia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - czwartek, 23 stycznia 12:00