Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Paryża
W skrócie: | Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy do leśniczówki Paryż położonej niedaleko Sochocina. Według legendy w czasach napoleońskich stacjonujący tu francuscy oficerowie uznali, że jada się tu tak dobrze jak w stolicy Francji. Nazwa Paryż przetrwała wieki, a dziś dobre tradycje kulinarne kultywuje żona miejscowego leśniczego, pani Anna. Widzowie poznają wszystkie zalety mięsa z kaczki. Karol przygotuje ją w trzech odsłonach. Pierwszą propozycją będą kacze uda marynowane w soli i czerwonym winie, zaś drugą pierś kaczki ze śliwkami, burakiem i siankiem z pora. Na koniec kucharz przyrządzi krem ziemniaczany z kaczką i opalonymi ziemniaczkami confit.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 7:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - niedziela, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje