Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże, jak przygotować słodkie przekąski bez grama cukru i soli. W jego menu zagoszczą: czekoladowe trufle, dyniowo-orzechowe ciasto oraz warzywno-owocowa sałatka z kurczaka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 13 stycznia za 8 dni |
11:50 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Cukier jest dość tanim produktem spożywczym. Jeszcze w XVII i XVIII wieku był ekskluzywnym towarem nierzadko zamykanym na kluczyk w domowych gablotach. Współcześnie obficie słodzimy napoje, dodajemy go do ciast, słonych wyrobów, a nawet chleba czy wędlin i sera. Karol Okrasa pokaże widzom, jak przygotować słodkie przekąski bez grama cukru i soli. W jego menu zagoszczą: czekoladowe trufle, dyniowo-orzechowe ciasto oraz warzywno-owocowa sałatka z kurczaka.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - dziś, 5 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 stycznia 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - wtorek, 7 stycznia 12:00