Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie
W skrócie: | Według legend podczas wypraw rycerze opiekali nad ogniem kawałki mięsa nabite na szablę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty. Karol pokaże, jak zrobić takie dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 22 kwietnia za 8 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jak głoszą legendy podczas wypraw wojennych nasi przodkowie gotowali sobie strawę, opiekając nad ogniem kawałki mięsiwa nabite na szablę czy szpadę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty, przyrządzane z mięsa mielonego nabijanego na rożen. Kucharz pokaże, jak zrobić podobne dania. Przygotuje opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo-wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz mielone z ciecierzycy na szpadkach z duszoną, cytrusową kapustą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - dziś, 14 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - wtorek, 15 kwietnia 16:10