Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane

Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane

magazyn kulinarny Polska 2022   b.o.
W skrócie:Kucharz udaje się na Mazury, by zaprezentować sałatkę ziemniaczaną. W Starych Jabłonkach przygotuje jej regionalne odmiany, m.in. z chrupiącym boczkiem, cebulą i delikatnym udźcem wołowym.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz udaje się na Mazury, by zaprezentować potrawę silnie obecną na poniemieckich terenach - sałatkę ziemniaczaną. Wersja dania z Opolszczyzny została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa pod nazwą szałot śląski lub szałot kartoflany z boczkiem wędzonym. W Starych Jabłonkach Karol Okrasa przygotuje jego mazurskie odmiany: sałatkę z wędzonych ziemniaków z wędzoną sielawą, sałatkę z fioletowych ziemniaków z marynowanym pstrągiem łososiowym oraz sałatkę z chrupiącym boczkiem, cebulą, ogórkiem konserwowym i delikatnym udźcem wołowym w pikantnym sosie.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także