Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Przygotuje: omlety ze śledziem i szparagami oraz z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków, a także zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 19 kwietnia za 12 dni |
8:05 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o potrawach z jaj. Kulinarnie każdemu Polakowi okres Wielkanocy kojarzy się właśnie z jajkiem. Od wieków w Polsce było ono uważane za pokarm wartościowy, przypisywano mu nawet lecznicze czy wręcz magiczne własności. W staropolskich książkach kucharskich znajdziemy receptury na potrawy z jaj z winem, korzeniami, śledziami, świeżymi ogórkami a nawet z ikrą z karpia. Zaletą jaj jest to, że można je szybko przygotować oraz mają delikatny smak, który pasuje do wielu składników. Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków, ale jak zwykle złamie je na swoją modłę. Kucharz zaprezentuje trzy potrawy: omlet ze śledziem i szparagami, zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek, a także omlet z wędzoną makrelą, szpinakiem, kaparami i sałatką z buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 7 kwietnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - środa, 9 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - środa, 9 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - środa, 9 kwietnia 16:10