Okrasa łamie przepisy: Las - największa spiżarnia
W skrócie: | Lasy to spiżarnia, do której sięgali już nasi przodkowie. Późną jesienią zbiera się grzyby, żurawinę czy topinambur. Karol Okrasa ugotuje m.in. gulasz z jelenia z suszonymi grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Lasy to nasza największa spiżarnia, do której sięgali już nasi przodkowie. Późną jesienią zbiera się grzyby, a także żurawinę czy topinambur, czyli słonecznika bulwiastego. Karol Okrasa pokaże jak przygotować to warzywo. Pierwszą potrawą, jaką ugotuje kucharz, będzie zupa ze świeżych grzybów z serkiem kozim. Ponadto usmaży on jajecznicę ze świeżymi grzybami i z pieczonym topinamburem. Specjalnie dla leśników prowadzący ugotuje gulasz z jelenia, z czerwonym winem i suszonymi grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - wczoraj, 26 kwietnia 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjny kurczak na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w marynatach - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 11:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje