Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca
W skrócie: | Karol wykorzysta owoce żurawiny do stworzenia wyjątkowych potraw. Zaproponuje m.in. kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej, wątróbki drobiowe podane z konfiturą, a także niecodzienne trufle. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Nadleśnictwa Biłgoraj. Tutejsze lokalne owoce leśne przyciągają w sezonie nie tylko zbieraczy runa, ale też liczne ptaki. Wśród nich znajduje się głuszec. Ten szlachetny okaz dziś jest pod ochroną. Zamiast samemu trafić na talerz, znajdzie się na nim jego przysmak. Pyszne i bogate w witaminy owoce żurawiny kucharz wykorzysta do stworzenia wyjątkowych potraw. Ugotuje między innymi kotleciki z sarniej łopatki glazurowanej, wątróbki drobiowe podane z konfiturą z żurawiny i cebuli oraz niecodzienne trufle.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10