Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki
W skrócie: | Kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który znany jest ze swoich przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII w. z Węgier. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który słynie z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd wzięła swoją nazwę. Chodzą słuchy, że były to ulubione owoce króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i często pojawiały się na stole podczas słynnych obiadów czwartkowych. Można z nich również wyczarować wspaniałe przetwory - powidła, konfitury, dżemy, sosy czy marynaty i korzystać z nich w sezonie jesienno-zimowym. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne. Znajomy Karola Okrasy zdradzi sprytny sposób na konfiturę ze śliwek "dla leniwych". Kucharze przyrządzą także razem marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą. Drugą propozycją będą karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem-moglem. Następnie w menu pojawi się pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zielona kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Bezglutenowa kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:05
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Jaja na Wielkanoc - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 16:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - poniedziałek, 21 kwietnia 7:15