Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki
W skrócie: | Kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który znany jest ze swoich przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII w. z Węgier. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 27 listopada za 6 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
czwartek, 28 listopada za 7 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który słynie z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd wzięła swoją nazwę. Chodzą słuchy, że były to ulubione owoce króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i często pojawiały się na stole podczas słynnych obiadów czwartkowych. Można z nich również wyczarować wspaniałe przetwory - powidła, konfitury, dżemy, sosy czy marynaty i korzystać z nich w sezonie jesienno-zimowym. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne. Znajomy Karola Okrasy zdradzi sprytny sposób na konfiturę ze śliwek "dla leniwych". Kucharze przyrządzą także razem marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą. Drugą propozycją będą karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem-moglem. Następnie w menu pojawi się pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja