Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne
W skrócie: | Kucharz zaprezentuje autorskie wersje wielkanocnych ciast. Przygotuje korzenny wypiek marchewkowy, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 15 marca za 12 dni |
21:55 | TVP ABC (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprezentuje widzom swoje autorskie wersje wielkanocnych bab. W dawnej Polsce posty były surowo przestrzegane. Zabronione było wówczas nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja dlatego mazurki i baby stały się obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem bab był kołacz, a określenie "baba wielkanocna" pojawiło się w XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo jego dodatek zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol przygotuje korzenną babę marchewkową, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - dziś, 3 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - dziś, 3 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 4 marca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 5 marca 18:40 i 3 późniejsze emisje