Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne

Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne

magazyn kulinarny Polska 2024   b.o.
W skrócie:Kucharz zaprezentuje autorskie wersje wielkanocnych ciast. Przygotuje korzenny wypiek marchewkowy, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
czwartek, 2 stycznia
za 13 dni
19:15 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa zaprezentuje widzom swoje autorskie wersje wielkanocnych bab. W dawnej Polsce posty były surowo przestrzegane. Zabronione było wówczas nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja dlatego mazurki i baby stały się obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem bab był kołacz, a określenie "baba wielkanocna" pojawiło się w XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo jego dodatek zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol przygotuje korzenną babę marchewkową, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także