Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne
W skrócie: | Kucharz zaprezentuje autorskie wersje wielkanocnych ciast. Przygotuje korzenny wypiek marchewkowy, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprezentuje widzom swoje autorskie wersje wielkanocnych bab. W dawnej Polsce posty były surowo przestrzegane. Zabronione było wówczas nie tylko mięso, lecz także nabiał i jaja dlatego mazurki i baby stały się obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu. Przodkiem bab był kołacz, a określenie "baba wielkanocna" pojawiło się w XVII wieku. W późniejszych czasach niezwykle popularne stały się baby szafranowe, bo jego dodatek zapewniał drożdżowemu ciastu piękny, złoty kolor. Innym rodzajem bab były tzw. baby sakramenckie wypiekane wedle przepisów opracowanych przez żeński zakon sióstr sakramentek. Karol przygotuje korzenną babę marchewkową, babę z mięsem mielonym, boczkiem i porem oraz babę na zimno z serem, masłem i wędzonym łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na wiosennym grillu - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 28 kwietnia 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - wtorek, 29 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - środa, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja