Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 27 listopada za 6 dni |
16:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. Czym był bigos naszych przodków? Można powiedzieć, że czymś w rodzaju gulaszu, z krojonych mięs, ryb czy raków, mocno doprawionych na kwaśno, ostro i słodko. Opowiadając o historii, kucharz przygotuje własne propozycje posiłku. Pojawi się bigos z kwaśnych ziemniaków i pieczonej karkówki wieprzowej, kolejny z białej kapusty, grzybów i wędzonego jesiotra, oraz korzenny z pieczonym jesiotrem i konfiturą z kwaśnych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja