Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 1 stycznia za 7 dni |
7:20 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. Czym był bigos naszych przodków? Można powiedzieć, że czymś w rodzaju gulaszu, z krojonych mięs, ryb czy raków, mocno doprawionych na kwaśno, ostro i słodko. Opowiadając o historii, kucharz przygotuje własne propozycje posiłku. Pojawi się bigos z kwaśnych ziemniaków i pieczonej karkówki wieprzowej, kolejny z białej kapusty, grzybów i wędzonego jesiotra, oraz korzenny z pieczonym jesiotrem i konfiturą z kwaśnych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 8:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 11:20 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 18:35 i 1 późniejsza emisja