Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 6 lutego za 13 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o bigosie, symbolicznej potrawie polskiej kuchni. W klasycznym przepisie, głównym składnikiem tego dania jest kapusta. Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze tak było. Czym był bigos naszych przodków? Można powiedzieć, że czymś w rodzaju gulaszu, z krojonych mięs, ryb czy raków, mocno doprawionych na kwaśno, ostro i słodko. Opowiadając o historii, kucharz przygotuje własne propozycje posiłku. Pojawi się bigos z kwaśnych ziemniaków i pieczonej karkówki wieprzowej, kolejny z białej kapusty, grzybów i wędzonego jesiotra, oraz korzenny z pieczonym jesiotrem i konfiturą z kwaśnych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - dziś, 24 stycznia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 7:55 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 8:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - sobota, 25 stycznia 15:25 i 3 późniejsze emisje