Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 5 maja za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gotowana w glinianych garnkach na żywym ogniu kasza od dawna stanowiła podstawę polskiej diety. Od końca XVI wieku uważano ją jednak za pożywienie raczej dla ludzi ubogich i chorych. Dziś kasze powracają do łask, a mistrzowie kuchni chętnie wprowadzają je do menu, sięgając również po przysmaki kuchni włoskiej (risotto) czy hiszpańskiej (paella). Karol Okrasa przygotuje dzisiaj inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. Na koniec kucharz przyrządzi racuszki z kaszy jaglanej i sera twarogowego podane z szybką konfiturą z truskawek i buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 22 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - czwartek, 24 kwietnia 12:00