Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 7 marca za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gotowana w glinianych garnkach na żywym ogniu kasza od dawna stanowiła podstawę polskiej diety. Od końca XVI wieku uważano ją jednak za pożywienie raczej dla ludzi ubogich i chorych. Dziś kasze powracają do łask, a mistrzowie kuchni chętnie wprowadzają je do menu, sięgając również po przysmaki kuchni włoskiej (risotto) czy hiszpańskiej (paella). Karol Okrasa przygotuje dzisiaj inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. Na koniec kucharz przyrządzi racuszki z kaszy jaglanej i sera twarogowego podane z szybką konfiturą z truskawek i buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 26 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 26 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko o tatarze - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - czwartek, 27 lutego 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 28 lutego 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 28 lutego 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - piątek, 28 lutego 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą - magazyn kulinarny - piątek, 28 lutego 19:15 i 1 późniejsza emisja