Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 30 grudnia za 6 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 31 grudnia za 7 dni |
8:00 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gotowana w glinianych garnkach na żywym ogniu kasza od dawna stanowiła podstawę polskiej diety. Od końca XVI wieku uważano ją jednak za pożywienie raczej dla ludzi ubogich i chorych. Dziś kasze powracają do łask, a mistrzowie kuchni chętnie wprowadzają je do menu, sięgając również po przysmaki kuchni włoskiej (risotto) czy hiszpańskiej (paella). Karol Okrasa przygotuje dzisiaj inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. Na koniec kucharz przyrządzi racuszki z kaszy jaglanej i sera twarogowego podane z szybką konfiturą z truskawek i buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - środa, 25 grudnia 8:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na talerzu Kopernika - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - czwartek, 26 grudnia 8:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 11:20 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 27 grudnia 18:35 i 1 późniejsza emisja