Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gotowana w glinianych garnkach na żywym ogniu kasza od dawna stanowiła podstawę polskiej diety. Od końca XVI wieku uważano ją jednak za pożywienie raczej dla ludzi ubogich i chorych. Dziś kasze powracają do łask, a mistrzowie kuchni chętnie wprowadzają je do menu, sięgając również po przysmaki kuchni włoskiej (risotto) czy hiszpańskiej (paella). Karol Okrasa przygotuje dzisiaj inspirowaną paellą potrawę z białej kaszy gryczanej z mięsem królika, kapustą kiszoną i boczkiem. Drugim daniem będzie paprykarz z wędzoną rybą oparty na kaszy jęczmiennej. Na koniec kucharz przyrządzi racuszki z kaszy jaglanej i sera twarogowego podane z szybką konfiturą z truskawek i buraków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 21 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - piątek, 22 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - sobota, 23 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja